24 Ağustos 2018 Cuma

Tisna Antik Kenti / Bölüm 2 (25.08.2018)


Tisna Antik Kenti günümüzde İzmir İli, Aliağa İlçesi, Uzunhasanlar Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Kent, kuzeydoğudan Yunt (Aspordenos) ve güneyden Dumanlı Dağ (Sardene) ile çevrilidir. Doğu-Batı uzantılı yüksekçe kayalık bir kütle üzerinde kurulu olan kentin ana yerleşim alanı günümüzde Kocakale Tepe ve Sarıkale Tepe olarak adlandırılan mevkiiler üzerinde yer almaktadır.
İÖ 4. yüzyılda kendi adına para bastırdığı bilinen polisler arasında sayılan Tisna Antik Kenti’nde bugüne değin gerçekleştirilen araştırmalar son derece kısıtlıdır. Kente dair ilk bilgiler 1860’lı yıllarda yörede gezen Fransız seyyah Guichon’dan gelir. Guichon, Güzelhisar Çayı Vadisi’nde yaptığı gezilerden bahsederken burada, Tisna Antik Kenti sınırları içerisinde yer alan Uzunhasanlar Köyü’nde bir oyukta alçak kabartma gördüğünü belirtmekte, söz konusu kabartmayı Karabel Geçidi’nde yer alan anıta benzetmektedir. Guichon’u takip eden yıllarda kentte S. Reinach, D. Baltazzi, A. Conze ve E. Doğer tarafından kısa süreli incelemeler gerçekleştirilmiştir.
Tisna Antik Kenti ve yakın çevresinde 2018 yılı itibariyle T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleri, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ve Aliağa Belediyesi’nin destekleriyle Dr. Öğretim Üyesi Emre Erdan başkanlığında, Arkeoloji, Sanat Tarihi, Hititoloji, Müzecilik, Botanik, Jeoloji ve Paleocoğrafya uzman ve öğrencilerinden oluşan bir ekip tarafından 5 yıl sürmesi beklenen bir yüzey araştırması başlatılmıştır. Araştırmalar neticesinde öncelikle Tisna Antik Kenti ve Güzelhisar Çayı Vadisi’nin arkeolojik kültür envanterinin ortaya çıkarılması, kayıt altına alınarak korunması amaçlanmaktadır. Kentte gerçekleştirilen ilk yıl çalışmaları, özellikle Sarıkale Tepe olarak adlandırılan alanın Orta Tunç Çağ’dan, Bizans Dönemi’ne değin neredeyse kesintisiz bir yerleşim alanı olarak kullanıldığını ortaya koymuştur. 


























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder